Are dreptul o persoană să filmeze pe altcineva în loc public și să publice pe rețele de socializare?
Distribuie
Înregistrează-te pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Intră pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
La general, filmarea, fotografierea şi eventual plasarea acestora pe pagini electronice publice este interzisă fără acordul persoanelor ce sunt vizate în foto/video.
Totodată, Dreptul la imagine nu este un drept absolut, iar fotografierea si utilizarea imaginii unei persoane sunt permise chiar in lipsa unui consimţământ prealabil atunci când acestea se fac cu buna credinţă în exercitarea altor drepturi fundamentale.
Totodată, situaţia fotografierii/utilizării imaginii unei persoane într-un loc public în desfăşurarea unei activităţi publice, cu utilizarea imaginii persoanei respective fără acordul său nu încalcă legea, daca nu aduce atingere reputaţiei ori demnităţii persoanei respective.
Imaginile realizate în spațiul public, unde nu puteți avea așteptarea intimității (evenimente publice, concerte, cluburi, magazine, cantine, etc.) nu necesită acordul persoanelor pentru publicare, consimțământul acestora se prezumă„ fapt prevăzut de Art.45 alin.(2) Cod Nr.1107 din 06-06-2002 Cod Civil al Republicii Moldova: dacă o persoană consimte ca imaginea să fie captată în circumstanțe din care rezultă în mod evident că imaginea sa va fi difuzată, se prezumă că ea de asemenea consimte la reproducerea și difuzarea acesteia pe cale obișnuită, așa cum se putea aștepta în mod rezonabil în aceste circumstanțe.
Mai mult ca atât, în conformitate cu prevederile Art.48 alin.(4) Cod Nr.1107 din 06-06-2002 Cod Civil al Republicii Moldova: Consimțământul unei persoane, pentru captarea imaginii sale de către un terț, nu este necesar atunci când imaginea, înregistrarea audio sau video este făcută/folosită pentru a exercita/a proteja alte drepturi sau interese ocrotite de lege.
Totodată, potrivit normelor legale, consimțământul persoanei nu se cere atunci când aceasta este filmată/ fotografiată în spațiul public în timp ce comite o infracțiune. Aceste imagini pot fi folosite ca probe împotriva persoanei pentru a fi atrasă la răspundere conform legii, dar și pentru informarea opiniei publice atunci când persoana filmată/fotografiată este un angajat al statului în exercitarea atribuțiilor de serviciu.