Distribuie
Înregistrează-te pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Intră pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Potrivit Art.2191 din Cod Nr. 1107 din 06-06-2002 Cod Civil al Republicii Moldova, testamentul este actul unilateral, personal și revocabil prin care o persoană, numită testator, dispune, în una dintre formele cerute de lege, pentru timpul cînd nu va mai fi în viață.
Valabilitatea testamentului este nelimitată în timp, până la decesul testatorului.
Totuși, acesta poate fi revocat sau anulat la întocmirea unui nou testament.
Testamentul se scrie în limba pe care o cunoaște testatorul, însă, există un avantaj procedural ca el să scrie documentul în limba oficială a țării unde își are domiciliul.
Chiar dacă testamentul făcut în trecut este autentificat notarial, el poate fi revocat prin testamentul mai nou, olograf, adică scris în întregime de mâna persoanei care lasă moștenirea.
Pentru aceasta e suficient ca în noul testament să fie scris:„Revoc toate testamentele făcute de mine anterior”.
Pentru ca testamentul să fie considerat valabil, este important ca el să fie scris „de mână” și semnat de către testator. Nu este permisă dactilografierea acestuia, imprimarea și semnarea lui, or un asemenea testament este nul. Nu este permis nici ca o altă persoană să scrie testamentul și testatorul doar să îl semneze, sau ca altcineva să îl semneze pe bază de procură.
În cazul în care testatorul a întocmit un testament dar s-a răzgândit, este suficient ca să îl rupă sau să meargă la notar să întocmească o revocare de testament, care va fi înregistrată și se va păstra pentru momentul deschiderii moștenirii.
Pentru situații mai complexe, se recomandă ca persoanele să se adreseze unui notar.
Pe lângă asistența calificată și personalizată, testamentul autentificat de notar se bucură de o prezumție de legalitate și, după deces, se execută printr-o procedură mai simplă.