Bună ziua. Spuneți vă rog, Hotărârea instanței de judecată este de 2429 lei, Executorul cere pentru servicii 5626 lei. Vă rog explicați, este corect? Mulțumesc anticipat.
Distribuie
Înregistrează-te pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Intră pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Potrivit Art.36 alin.(1) Cod Nr. 443 din 24-12-2004 Codul de Executare a Republicii Moldova, cheltuielile de executare se compun din taxele pentru efectuarea actelor executorului judecătoresc, spezele procedurii de executare şi onorariul executorului judecătoresc.
Potrivit Art.37 alin.(1), (2) Cod Nr. 443 din 24-12-2004 Codul de Executare a Republicii Moldova:
# Taxele pentru efectuarea actelor executorului judecătoresc sînt plăţile, a căror mărime este stabilită de Guvern, pe care creditorul sau partea care solicită efectuarea acestor acţiuni le va achita pentru toate acţiunile efectuate de executorul judecătoresc din oficiu sau la cererea părţilor în procedura de executare.
# Spezele procedurii de executare, modul de determinare a mărimii cărora este stabilit de Guvern, se constituie din cheltuielile pentru:
a) transportul, păstrarea şi vînzarea bunurilor debitorului;
b) deschiderea forţată şi închiderea încăperilor, strămutarea sau înlăturarea îngrădirilor;
c) remunerarea specialiştilor, experţilor, martorilor asistenţi şi altor persoane antrenate în procesul de executare, în conformitate cu legea;
d) deplasările executorului judecătoresc efectuate în cadrul procedurii de executare;
e) căutarea debitorului şi a bunurilor lui;
f) transferul (expedierea) sumelor încasate;
g) transmiterea sau înmînarea încheierilor, înştiinţărilor, telegramelor etc.;
h) asigurarea aducerii forţate a debitorului;
i) organizarea şi desfăşurarea licitaţiei;
j) plăţile bancare pentru transferul şi convertirea mijloacelor băneşti;
k) eliberarea copiilor şi duplicatelor de pe actele procedurale;
l) comunicarea actelor executorului judecătoresc.
Potrivit Art.38 alin.(1), (2) Cod Nr. 443 din 24-12-2004 Codul de Executare a Republicii Moldova:
# Onorariul executorului judecătoresc este încasat de la debitor, dacă legea nu prevede altfel, în temeiul unei încheieri emise de executorul judecătoresc, în toate cazurile de stingere, totală sau parţială, a obligaţiei stabilite în documentul executoriu sau de încetare a procedurii de executare:
a. Pentru documentele executorii cu caracter pecuniar, onorariul va fi calculat în cotă procentuală din suma datoriei stinse;
b. Pentru documentele executorii cu caracter nepecuniar va fi stabilită în conformitate cu anexa la prezentul cod.
Potrivit Art.36 alin.(5) Cod Nr. 443 din 24-12-2004 Codul de Executare a Republicii Moldova, sumele ce urmează a fi încasate în calitate de cheltuieli de executare se încasează în baza unei încheieri, emise de executorul judecătoresc li constituie un document executoriu.
Potrivit Art.36 alin.(7), Art.66 alin.(2) Cod Nr. 443 din 24-12-2004 Codul de Executare a Republicii Moldova,
încheierea privind încasarea cheltuielilor de executare al executorului judecătoresc este executorie de drept din momentul emiterii şi poate fi contestată, în termen de 10 zile de la data comunicării, în instanţa de judecată în a cărei rază teritorială biroul executorului judecătoresc îşi are sediul sau, în cazul municipiului Chişinău, în instanţa de judecată în a cărei circumscripţie camera teritorială a executorilor judecătoreşti a stabilit competenţa teritorială a executorului judecătoresc. Contestarea încheierilor executorului judecătoresc nu poate fi temei de suspendare a executării.
Iată dacă punem cap şa cap, pentru executarea unei hotărîri judecătoreşti definitive, de la caz la caz, uneori, cheltuielile de executare pot fi mai mari decât însăşi suma executorie, dar d-voastră, ca persoană pe care o datoraţi, în cazul în care nu sunteţi de acord cu valoarea acestea o puteţi contesta în instanţa de judecată.